O konieczności oczyszczania organizmu pisałam już kilkukrotnie. Dziś przedstawię wam kilka napojów, które silnie detoksykują organizm. Najlepiej pić je na czczo, z samego rana, pijąc każdego dnia kolejny napój z listy przez 3-4 tygodnie. Takie połączenie przyczyni się do kompleksowego oczyszczenia organizmu. Najlepiej używać owoców i warzyw z upraw ekologicznych (lub własnych – przydomowych), gdyż wtedy mamy pewność, że nie dostarczamy organizmowi kolejnej dawki toksyn (pozostałości pestycydów).
Woda z cytryną
Woda z cytryną (opcjonalnie jeszcze z miodem) jest podstawowym napojem detoksykacyjnym. Picie wody z cytryną powinno być pierwszą rzeczą, którą robimy w godzinach porannych. Detoksykuje, odkwasza organizm, pomaga w trawieniu poprzez stymulację produkcji żółci. Kwasy i enzymy znajdujące się w wodzie z cytryny pomagają ustabilizować poziom insuliny oraz stymulują ogólną detoksykację ciała i skóry.
Zalecenia: Do szklanki letniej wody wlać wyciśnięty sok z połowy cytryny. Ważne, aby woda nie była zimna tylko letnia. Można posłodzić łyżeczką miodu, najlepiej rzepakowego.
Sok z buraków
Sok z czerwonych buraków to prawdziwa „bomba” odtruwająca, w szczególności wątrobę. Wątroba jest odpowiedzialna za ponad 500 funkcji w organizmie, a przede wszystkim za odtruwanie organizmu. Wspierając ją w tym zadaniu przyczyniasz się bardziej sprawnego pozbycia się toksyn. Buraki zawierają dużo żelaza, wapnia, witamin oraz przeciwutleniaczy, dlatego są ważne dla utrzymania optymalnego stopnia detoksykacji.
Zalecenia: Sok z buraka używamy jako dodatek do soków lub koktajli. Dodaj buraki do świeżo wyciskanego z rana soku lub sok z burak do smoothie (koktajli). Od rana pobudzi on wątrobę intensywnego i wydajnego odtruwania organizmu.
Sok marchwiowy
Sok z marchwi silnie oczyszcza wątrobę poprzez rozkład znajdujących się w niej toksyn, które są następnie szybko uwalniane do jelit i nerek, z których mogą być usunięte z organizmu. Często zwany jako „sok cud”, sok z marchwi jest bogaty w enzymy i związkami przeciwutleniającymi – karoteny, które dostarczają organizmowi wysoko przyswajalnych składników odżywczych i oczyszczających.
Zalecenia: 1 szklanka świeżo wyciskanego soku z marchwi, który może być wzbogacony sokiem z buraka.
Herbata z korzeń mniszka lekarskiego
Mniszek to jedna z najbardziej powszechnie występujących rośli. Bogaty w witaminy: C, B1, B2, B6, E, przeciwutleniacze oraz makro i mikroelementy. Zawiera inulinę, która obniża poziom złego cholesterolu o cukru we krwi. Dodatkowo wspomaga nasz układ trawienny poprzez stymulowanie i utrzymanie prawidłowego przepływu żółci.
Zalecenia: Herbatkę można kupić w aptece lub sklepie ze zdrową żywnością. Pić 1 szklankę dziennie, na czczo.
Złote mleko z kurkumy
Kurkuma jest znana ze swoich właściwości leczniczych.
Zalecenia: więcej informacji na temat kurkumy i przepis na wykonanie złotego mleka znajdziesz tu.
Sok z pietruszki
Sok z pietruszki to skoncentrowany sposób na spożywanie bogatej gamy witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i enzymów. Wyjątkowo skuteczny w oczyszczaniu krwi, nerek oraz wątroby. Sok z pietruszki zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych oraz eliminuje je, wzmaga procesy trawienne i poprawia kondycję skóry. Jest kluczowym napojem w procesie detoksykacji organizmu.
Zalecenia: Sok z pietruszki wykonaj poprzez zblendowanie go z wodą i cytryną. Można mieszać pietruszkę z innymi znanymi detoksykującymi świeżymi sokami owocowymi i warzywnymi np.:, arbuzem, selerem, marchwią, ogórkiem.
Siemię lniane
Nasiona lnu są doskonałym źródłem błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. A dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych siemię m.in. zapobiega miażdżycy i doskonale wpływa na elastyczność skóry. Enzymy zawarte w nasionach lnu są szczególnie polecane kobietom, ponieważ regulują poziom estrogenów. Ostatnie badania potwierdzają także, że codzienne spożywanie 5–10 g siemienia hamuje rozwój raka piersi u kobiet po menopauzie. Siemię można stosować również zewnętrznie – działa zmiękczająco i przeciwzapalnie.
Zalecenia: Najlepiej samemu zmielić złote siemię lniane i stosować je jako dodatek do jogurtu, musli lub po prostu dodać 2 łyżeczki do szklanki letniej wody.
Sok z suszonych śliwek
Sok ze suszonych śliwek ma działanie silnie odtruwające na organizm, dzięki wysokiej zawartości potasu, żelaza, beta karotenu i przeciwutleniaczy. Jednak jego prawdziwa moc odtruwająca leży w jego wysokiej zawartości błonnika, gdyż pomaga wypłukać zalegające w okrężnicy odpady, poprzez właściwą perystaltykę jelit co przyczynia się również do obniżenia poziomu cholesterolu i cukru.
Zalecenia: 6-10 suszonych śliwek bez pestek namoczyć na noc w 300 ml wody. Rano całość zmiksować blenderem i wypić. Można dodawać same namoczone śliwki do innych koktajli.
Wypróbowałam tylko wodę z cytryną i siemie lniane