Wytłoczki z cytrusów nadają enzymowi przyjemny zapach.

Cytrusowy Enzym Czyszczący – naturalny płyn do czyszczenia całego domu i nie tylko – przepis cz. 1

To brzmi może trochę niesamowicie – jeden środek do czyszczenia wszystkiego?! A do tego z odpadków?! Trochę nierealne – a jednak prawdziwe! Cytrusowy Enzym Czyszczący jest właśnie tym rozwiązaniem. Zbyt piękne aby było prawdziwe? A jednak jest i działa!

Kiedy przeczytałam o tym pierwszy raz byłam zaintrygowana i koniecznie chciałam go zrobić. Tym bardziej, że jego zrobienie wymaga niewielkich nakładów czasu i pracy – o to u mnie czynnik wyzwalający działanie. Przepis pochodzi z Tajlandii. Zrobienie tego cudownego środka wymaga jedynie fermentacji odpadów kuchennych z cukrem trzcinowym w wodzie. Otrzymany roztwór nazwany został potocznie enzymem, chociaż pod kątem chemicznym nim nie jest. Najważniejszą zasadą jest zachowanie odpowiedniej proporcji składników: 1:3:10 – cukier:odpadki:woda. Jest jednak pewna niedogodność, a mianowicie czas oczekiwania na efekt od 1 miesiąca (przy użyciu drożdży) do 3 miesięcy (bez użycia drożdży).

Przepis na Cytrusowy Enzym Czyszczący (CEC)

0,25 kg cukru trzcinowego – tak jest w oryginalnym przepisie, jednak można użyć białego
0,75 kg owocowych odpadków kuchennych – najlepiej cytrusowych lub z ananasa
2,5 l wody
1 łyżeczka drożdży (opcjonalnie)
pojemnik do fermentacji – może być np. butelka plastikowa po 5 l wodzie

Odpadki użyte do fermentacji powinny być drobne. Można użyć wszelkich odpadków po owocach, jednak te po owocach cytrusowych pozostawiają po sobie przyjemny cytrusowy zapach.

Wytłoczki z cytrusów nadają enzymowi przyjemny zapach.

Wytłoczki z cytrusów nadają enzymowi przyjemny zapach.

Najlepiej, ze względu na wygodę użyć butelki plastikowej, chyba, że posiada się szklaną w rurką fermentacyjną. Odpadki wkładamy do butelki i dodajemy rozpuszczony w wodzie cukier (ja użyłam 50:50 cukru trzcinowego i białego) oraz drożdże.

Odpadki pokroić i wrzucić do butelki lub słoika z rurką fermentacyjną.

Odpadki pokroić i wrzucić do butelki lub słoika z rurką fermentacyjną.

Mieszamy lub wstrząsamy. Zakręcamy delikatnie, tak aby był luz na wydostanie się gazów z fermentacji. Zapisujemy datę nastawienia. Raz dziennie odkręcamy i wstrząsamy – przez pierwszy okres kiedy następuje burzliwa fermentacja. W trakcie procesu trzymać butelką w ciepłym i ciemnym miejscu.

Zalewamy wodą z cukrem, lekko zakręcamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsc.

Zalewamy wodą z cukrem, lekko zakręcamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsc.

W przypadku dodania drożdży enzym jest gotowy po 2 – 4 tygodniach, bez dodania drożdży po 3 miesiącach. Po wymaganym okresie zlewamy i filtrujemy przez gazę lub ścierkę. Można utrwalić go octem winnym (dodając 10% objętości). Stosować rozcieńczony!

Szczegółowe zastosowanie kliknij -  Jak stosować Cytrusowy Enzym Czyszczący.

Zachęcam do wypróbowania i opinii.

Print Friendly

Incoming search terms:

  • plyn ekologiczny ze skorek cytrusowych i cukru
  • płyn enzymatyczny