Czy biorąc do ręki kształtne i bez skazy jabłko z marketu, zdajesz sobie sprawę, że było ono poddawane opryskom pestycydami minimum 30 razy? Tak, to prawda. Aby wyhodować tak piękny owoc trzeba praktycznie co kilka dni w trakcie sezonu wegetacyjnego dokonywać oprysków różnymi pestycydami. Środki te zawierają różnego rodzaju substancje czynne, które ze względu na np. zmienne warunki atmosferyczne nie rozkładają się na substancje nietoksyczne, tylko pozostają na owocach i warzywach, wnikając nawet do ich środka.
Amerykańska organizacja The Environmental Working Group’s – EWG, corocznie bada wybrane owoce i warzywa uprawiane metodą konwencjonalna pod kątem pozostałości na nich pestycydów. Podsumowaniem wyników tych badań jest lista najbardziej zanieczyszczonych pozostałościami pestycydów owoców i warzyw zwana „Brudną dwunastką” (Dirty Dozen) oraz lista gdzie tych pozostałości jest mało lub ich brak zwana „Czystą Piętnastką” (Clean 15) wydana w formie Poradnika dla Kupujących (Shopper’s Guide).
W roku 2017 grupa robocza EWG stwierdziła, że blisko 70% próbek z 48 rodzajów owoców i warzyw uprawianych metodą konwencjonalną zawierało pozostałości 1 lub więcej pestycydów. W sumie, badacze znaleźli aż 178 różnych pestycydów i produktów rozpadu pestycydów w próbkach produktów, których pobrano ponad tysiące. Te chemikalia pozostały na produktach nawet po ich umyciu, w niektórych przypadkach, nawet po ich obraniu.
W komunikacie prasowym Sonya Lunder, starszy analityk EWG, mówi:
„Jeśli nie chcesz karmić swojej rodziny żywnością zanieczyszczoną pestycydami, „Shopper’s Guide” pomaga Ci dokonać mądrych wyborów, niezależnie od tego, czy kupujesz produkty konwencjonalne czy ekologiczne (organiczne).
Jedzenie owoców i warzyw jest niezbędne niezależnie od tego, jak są one uprawiane, ale w przypadku gdy są one skażone pestycydami, zachęcamy do kupowania produktów ekologicznych. Jeśli nie możesz kupić produktów ekologicznych, przewodnik „Shopper’s Guide” poprowadzi Ci, produkty, które w uprawie konwencjonalnej zawierają najniższy poziom pestycydów. „
Wybór produktów z najmniejszą ilością pestycydów ma zasadnicze znaczenie przede wszystkim dla zdrowia dzieci, mówi Lunder.
„Nawet niski poziom narażenia na pestycydy może być szkodliwy dla niemowląt, małych dzieci i dzieci, więc jeśli to możliwe, rodzice i opiekunowie powinni podjąć kroki w celu obniżenia ekspozycji dzieci na pestycydy, jednocześnie karmiąc je dietami bogatymi w zdrowe owoce i warzywa.”
Poniżej graficzne zestawienie list:
Lista owoców i warzyw, które posiadały najwiecej pestycydów i pozostałosci po nich: „Brudna Dwunastka” – Dirty Dozen
Lista owoców i warzyw, które posiadały najmniej pestycydów i pozostałosci po nich: „Czysta Piętnastka” – Clean Fifteen
Źródła:
1. https://www.ewg.org/foodnews/list.php#.WkZnRVXiaM8
2. https://www.ewg.org/foodnews/summary.php#.WkZmw1XiaM-
Tragedia.. aż się w głowie nie mieści. Ile razy kupując w markecie takiego „pięknego”, wypucowanego pomidorka po przekrojeniu okazywało się, że jest dosłownie przezroczysty? W dzisiejszych czasach obecna żywność ma niestety tylko wygląd….