W formowaniu mydła możemy sięgnąć po sprawdzane sposoby bądź wykazać się dużą kreatywnością i eksperymentować.
Przedstawię dzisiaj sposób na fantazyjne formowanie mydła.
Jednak jednym z najbardziej oczekiwanych momentów (na równi ze sprawdzeniem skuteczności) w wytwarzaniu mydła jest możliwość obejrzenia jego wyglądu po pokrojeniu.
Niniejszy artykuł jest kontynuacją cyklu na temat wytwarzania mydła w domu. Poprzedzające artykuły to:
1. Wprowadzenie; 2. Przygotowanie; 3. Wytwarzanie
Formowanie.
1. Foremki
Najbardziej wygodnie w użyciu są foremki silikonowe. Jednak można użyć zwykłych foremek (keksówek), a nawet pudełka po butach, tylko należy je wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia (pergaminem). W trakcie wlewania, trzeba mieć założone rękawice, gdyż surowe mydło jest jeszcze żrące i może poparzyć skórę.
2. Wlewanie mydła do formy.
Można stosować różne sposoby formowania mydła lub postawić jednolitą strukturę. W filmie przedstawiłam Wam sposób na otrzymanie fantazyjnych kształtów. Można też do foremki włożyć pionową tekturową przegródkę i w ten sposób uzyskać dwie warstwy. Innym rozwiązaniem jest wlanie pierwszej części mydła i odczekanie kilku minut, a następnie delikatnie rozprowadzić drugą warstwę. Można też po prostu stworzyć własną metodę formowania.
Poniżej film z formowania mydła
Po wlaniu mydła do foremek (tak do 2/3 wysokości) należy 2-3 krotnie ostrożnie podnieść ją i upuść nad stołem. Ma to za zadanie pozbycie się pęcherzyków powietrza z wewnętrza surowego mydła.
3. Wygrzewanie
Następnie na foremki położyć tekturę lub deseczkę, tak aby zapobiec wgnieceniu do środka, gdyż teraz należy odstawić mydło na 24 godziny w ciepłe miejsce i przykryć ręcznikiem oraz kocem. Ręczniki pomaga zachować podwyższoną temperaturę mydła, co umożliwia przyspieszenie procesu zmydlania.
Mydła nie powinno się na tym etapie zostawiać w pomieszczeniu, w którym się przebywa.
4. Sprawdzenie mydła.
W ciągu tych 24 godzin mydło stwardnieje.
Jeśli po 24 godzinach mydło ma warstwę oleju na górze, nie może być stosowane, gdyż nastąpił jakiś błąd – zazwyczaj niedopasowanie temperatur ługu i oleju lub zbyt krótkie miesznie. W takim przypadku nie doszło do procesu zmydlania i powstały produkt jest nie zdatny do użytkowania.
Krojenie i dojrzewanie.
5. Krojenie mydła.
Na każdym etapie wytwarzania mydła należy dbać o dobrą wentylację. Podczas krojenia stosujemy też tą zasadę. Wyjmujemy mydło z foremek i kładziemy na deskę. Do krojenia na kostki można użyć ostrego noża, noża z dwoma uchwytami lub grubej nylonowej żyłki. Są też specjalne narzędzia do cięcia mydła, jednak u nas są trudno dostępne. Aby mydło się nie kruszyło dobrze aby nóż był stosunkowo cienki lecz wysoki.
Poniżej film z krojenia.
6. Dojrzewanie mydła.
Teraz następuje okres wymagający największej cierpliwości. W zależności od rodzaju tłuszczu użytego do zrobienia mydła trwa on od 3 tygodni do nawet kilku miesięcy (np. dla mydła z samej oliwy z oliwek). Pokrojone kawałki mydła ułożyć w pudełku wyłożonym pergaminem, a po 10 dniach przełożyć do góry nogami. Po okresie dojrzewania można w końcu wypróbować efekty pracy. Teraz można zapakować mydło w dowolne opakowanie – takie mydło się nie przeterminuje.
Witaj! Od dawna marze o samodzielnym robieniu mydła, jednak przerastał mnie własnie mit, że wszystkie naczynia musza być oddzielne, ty jednak piszesz że można używać tych codziennego użytku. Napisz proszę jak dokładnie myjesz wszystkie przyrządy, po produkcji mydła, garnek blender czy łyżki. Stosujesz do tego ocet? Trzeba to robić w rękawiczkach? Z góry dziękuję za odp!
Zawsze zostawiam naczynia na kilka dni i dopiero wtedy biorę się za ich mycie. Namaczam w wodzie i normalnie myję. Ze względu na to, że mam wrażliwe dłonie do wszystkich prac związanych z wodą używam rękawiczek i tak też jest w tym przypadku. Po kilku dniach osad na naczyniach zaczyna się już delikatnie pienić.
[...] napisałam w poprzednich artykułach, podstawowym składnikiem do wytworzenia mydła jest tłuszcz. Można używać różnego rodzaju [...]