jak-zrobic-mydło-w-domu-przepis-wytwarzanie

Jak zrobić mydło w domu – wytwarzanie cz.2

Zasady bezpieczeństwa i narzędzia do zrobienia mydła poznane, no to zaczynamy zabawę :)

Wytwarzanie mydła:

  1. Ważenie tłuszczu.  

    Jak podałam wcześniej mydło możemy wykonać z wybranych tłuszczów. Ze względu na to, że posiadają one różne tzw. współczynniki zmydlania, aby wiedzieć ile gram wodorotlenku sodu należy użyć, trzeba skorzystać z kalkulatora (ja np. korzystam z tego https://www.thesage.com/calcs/LyeCalc.html ). Włączamy wagę, odpowiednio skalujemy i ważymy potrzebne składniki, na początku tłuszcz. Gdy znamy rodzaje tłuszczu i ich wagi, sprawdzamy w kalkulatorze ile gram wodorotlenku sodu musimy użyć i w jakiej ilości wody destylowanej go rozpuścić.

  2. Przygotowanie ługu.

    Ważymy na wadze wyznaczoną ilość wodorotlenku sodu. W drugim pojemniku odmierzamy ilość potrzebnej zimnej wody destylowanej. Następnie pamiętając o kolejności: do wody wsypujemy powoli  wodorotlenku sodu i powoli mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zanim wykonamy te czynności, powinniśmy założyć rękawiczki, okulary i maseczkę. Dobrze jest wykonywać tę czynność przy otwartym oknie lub włączonym okapie.  Jest bardzo ważne, aby dodawać ługu do wody, a nie na odwrót; jeśli doda się wodę do ługu, reakcja pomiędzy dwoma substancjami zbyt szybko i może być niebezpieczny. PAMIĘTAJ: Wodorotlenek wsypujemy do wody, nigdy nie na odwrót, gdyż może dojść do gwałtownej reakcji. Tak przygotowany ług odstawiamy na bok i czekamy do ostygnięcia.

  3. Tłuszcz.  W wysokim garnku podgrzewamy do temp. ca 45-50 stopni. Czekamy, aż ług osiągnie taką samą temperaturę.
  4. Dodanie ługu do tłuszczu.

    Gdy te dwie substancje osiągnęły odpowiednie temperatury, powoli dodajemy ług lejąc ciągłym strumieniem do tłuszczu (nigdy nie na odwrót). Należy mieszać, najlepiej użyć do tego blendera. Przez 5-10 minut na przemian na kilkanaście sekund włączamy blender, a po jego wyłączeniu mieszamy nim powstające mydło. Robimy to do momentu uzyskania przez mydło konsystencji rzadkiego budyniu.

  5. Mydło jest już praktycznie gotowe.

    I można je wlać do foremek, a po 24 godzinach pokroić, aby dojrzewało przez minimum 3 tygodnie – zależnie od tłuszczu jakiego użyliśmy.  Jednak aby wzbogacić jego skład można użyć olejków eterycznych oraz innych dodatków. Ale o tym  oraz o robieniu fantazyjnych wzorów w kolejnym wpisie.

A poniżej film ze wskazówkami

 

Chcesz dowiedzieć się więcej o przygotowaniu do zrobienia mydła przeczytaj Jak zrobić mydło w domu cz1 i Mity na temat zrobienia mydła w domu.

jak-zrobić-mydlo

Print Friendly

Incoming search terms:

  • jak zrobic mydlo z siemienia lnianego

3 thoughts on “Jak zrobić mydło w domu – wytwarzanie cz.2

  1. Tomek pisze:

    Cześć, wczoraj po raz pierwszy robiłem mydło. Nie udało mi się uzyskać konsystencji rzadkiego budyniu (masa była gęsta). Czy to poważny błąd?
    Z góry dziękuję za odpowiedź

    1. Alicja L pisze:

      Konsystencja zależy też od rodzaju użytego tłuszczu i jak długo miksowałeś tłuszcz po wlaniu wodorotlenku. Jeżeli używałeś tłuszczu stałego w temp. pokojowej to szybciej robi się gęsty. Mydło powinno być ok, pod warunkiem, że zachowałeś odpowiednie proporcje. Radzę na wszelki wypadek kupić papierki lakmusowe – są bardzo tanie – aby mieć pewność, że mydło po okresie dojrzewania przerobiło cały wodorotlenek.

  2. [...] 1. Wprowadzenie; 2. Przygotowanie; 3. Wytwarzanie [...]

Comments are closed.