Do zrobienia octu można użyć małych jabłek. Te są ekologiczne - nie opryskiwane.

Jak zrobić ocet jabłkowy i go stosować – przepis.

Niewiele jest owoców tak pysznych jak soczyste, czerwone jabłko dopiero co zerwane z drzewa. Uwielbiam je. Sezon jabłkowy się rozpoczyna więc czas przygotować jedną na najbardziej niesamowitych substancji z jabłek – ocet jabłkowy.

Jabłka są bardzo zdrowe, jednak ocet jabłkowy posiada jeszcze więcej właściwości zdrowotnych. Dolegają Tobie: reumatyzm, przeziębienie, zaburzenia trawienne, cholesterol, wyczerpanie ogólne, bóle i zawroty głowy, bóle gardła, nadmiar śluzu w przewodzie pokarmowym, zaburzenia związane ze zmianą pogody, otyłość, choroby skórne – ocet jabłkowy jest ich rozwiązaniem. Przez cały ubiegłoroczny sezon jesienno-zimowo-wiosenny piłam ocet i nie dopadła mnie żadna infekcja. Delikatnie też spadła mi waga – chociaż nie stosowałam żadnych diet.

Do zrobienia octu można użyć małych jabłek. Te są ekologiczne - nie opryskiwane.

Do zrobienia octu można użyć małych jabłek. Te są ekologiczne – nie opryskiwane.

Jego zrobienie nie jest trudne. Najlepszy do tego celu jest garnek kamionkowy lub duży słoik. W zależności od wielkości naczynia, którym dysponujemy regulujemy ilość jabłek.

Przepis na ocet jabłkowy – jak zrobić krok po kroku.

jabłka
cukier (2 łyżki na 1 litr wody)
woda
 

Jabłka myjemy. Jabłka kroimy w zależności od wielkości na ćwiartki lub ósemki pozbywając się okolicy ogonka i koronki po przeciwległej stronie. Zostawiamy pestki, gniazda nasienne oraz skórkę.

Do zrobienia octu używamy całych jabłek, pokrojonych w drobne ćwiartki pozbawionych ogonków i koronek.

Do zrobienia octu używamy całych jabłek, pokrojonych w drobne ćwiartki pozbawionych ogonków i koronek.

W garnku powinno znaleźć się ok 2/3 objętości pokrojonych jabłek. Jabłka zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą ca 60 stopni. Ja zalewam słoikiem 0,9 l i do każdego słoika wsypuję 2 łyżki cukru mieszam i wlewam do garnka. Wlewamy tyle wody (woda unosi jabłka do góry) aby jabłka były niżej o 3 cm od krawędzi naczynia.

Tak przygotowane jabłka zostawiamy na 3-4 tygodnie.

Tak przygotowane jabłka zostawiamy na 3-4 tygodnie.

Garnek nakrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu na 3-4 tygodnie. Co dziennie powinno się w garnku zamieszać drewnianą łyżką. Ocet powstaje w wyniku fermentacji tlenowej (wino – fermentacja beztlenowa). Po upływie 3-4 tygodni należy ocet przefiltrować przez gazę i wlać do butelek.

Sposób użycia octu jabłkowego

dorośli:
4 łyżeczki octu
2 łyżeczki miodu
pół szklanki przegotowanej ostudzonej wody
 
dzieci:
1 łyżeczka octu
2 łyżeczki miodu
pół szklanki przegotowanej ostudzonej wody
 
Do wody wlać ocet i rozpuścić miód. Pić codziennie rano na czczo.
 

Ocet jabłkowy dostarcza organizmowi dużą zawartość potasu, a ponadto fosforu, chloru, sodu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, fluoru, krzemu i innych pierwiastków śladowych (około 50 biopierwiastków).

Tak przygotowany ocet można również wykorzystywać w kuchni.

Przeciwwskazania. Ocet jabłkowy nie jest wskazany dla wrzodowców i przy zakazie stosowania produktów spożywczych kwaśnych. W takich przypadkach ewentualne dawkowanie należy do decyzji lekarza.

Print Friendly

2 thoughts on “Jak zrobić ocet jabłkowy i go stosować – przepis.

  1. gosia pisze:

    witam, mam pytanie – jak długo można przechowywać ocet jabłkowy i w jakich warunkach? czy wystarczy przelać do butelek i zakręcić?

    1. Green pisze:

      Ocet jabłkowy najlepiej przechowywać w szklanych butelkach w ciemnym i chłodnym miejscu. W takich warunkach jest dobrej jakości nawet do roku.

Comments are closed.