Wiosna i lato to zielarskie żniwa. Uwielbiam tę porę, a zrywając każde zioło wyobrażam sobie ile dobroczynnej mocy zamknięte jest w każdej łodyżce, liściu, kwiecie czy owocu. Szukam też nowych rozwiązań w ich spożywaniu, gdyż fajnie jest odkrywać nowe, niebanalne sposoby.
A takim sposobem są ziołowe pastylki z miodem. Można je zrobić z pojedynczej rośliny lub mieszanki ziół.
Ziołowe pastylki z miodem – przepis
Składniki:
5 łyżek suszonych ziół – zmielonych miód naturalny płynny – najlepiej produkty ekologiczneWykonanie:
Zioła wsypujemy do młynka do kawy i krótko mielimy – tak aby się nnie przegrzały. Do miski wsypujemy 4 łyżki ziół. Dodajemy miód – mniej więcej 2 – 3 łyżki. Mieszamy składniki i zagniatamy kulkę. Miód jest produktem niejednorodnym, czasami jest bardziej gęsty, a czasami mniej dlatego, aby uzyskać właściwą konsystencję – taką, aby można było kulać pastylki – trzeba dodać mniej lub więcej miodu lub ziół. Odrywamy małe kawałeczki i formujemy z nich pastylki, które obtaczamy w ziołach. Pastylki schładzamy i przechowujemy w lodówce do maksymalnie 3 miesięcy.
Pastylki możemy ssać jak cukierki (nie należy połykać w całości, gdyż można się zadławić), a także rozpuścić w wodzie lub herbacie.
Doskonały pomysł Pastylki naprawdę smacznie smakują. W dodatku są świetną przekąską dla moich łakomczuszków