Gotowe pastylki schładzamy i przechowujemy w lodówce.

Jak zrobić ziołowe pastylki z miodem – przepis

 

Wiosna i lato to zielarskie żniwa. Uwielbiam tę porę, a zrywając każde zioło wyobrażam sobie ile dobroczynnej mocy zamknięte jest w każdej łodyżce, liściu, kwiecie czy owocu.  Szukam też nowych rozwiązań w ich spożywaniu, gdyż fajnie jest odkrywać nowe, niebanalne sposoby.

A takim sposobem są ziołowe pastylki z miodem. Można je zrobić z pojedynczej rośliny lub mieszanki ziół.

Ziołowe pastylki z miodem – przepis

Składniki:

5 łyżek suszonych ziół – zmielonych
miód naturalny płynny
– najlepiej produkty ekologiczne

Wykonanie:

Zioła wsypujemy do młynka do kawy i krótko mielimy – tak aby się nnie przegrzały. Do miski wsypujemy 4 łyżki ziół. Dodajemy miód – mniej więcej 2 – 3 łyżki. Mieszamy składniki i zagniatamy kulkę. Miód jest produktem niejednorodnym, czasami jest bardziej gęsty, a czasami mniej dlatego, aby uzyskać właściwą konsystencję – taką, aby można było kulać pastylki – trzeba dodać mniej lub więcej miodu lub ziół. Odrywamy małe kawałeczki i formujemy z nich pastylki, które  obtaczamy w ziołach. Pastylki schładzamy i przechowujemy w lodówce do maksymalnie 3 miesięcy.

Pastylki możemy ssać jak cukierki (nie należy połykać w całości, gdyż można się zadławić), a także rozpuścić w wodzie lub herbacie.

Zioła mielimy w łynku do kawy.

Zioła mielimy w młynku do kawy i  wsypujemy do miski.

Dodajemy miód.

Dodajemy miód. Mieszamy i zagniatamy kulkę.

Odrywamy z kulki fragment i formujemy pastylkę, którą obtaczany w ziołach.

Odrywamy z kulki fragment i formujemy pastylkę, którą obtaczany w ziołach.

 

 

Gotowe pastylki schładzamy i przechowujemy w lodówce.

Gotowe pastylki schładzamy i przechowujemy w lodówce.

 

 

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *