korzen-mniszka-tatarak-pokrzywa-żywokost

Jesień – korzeniowe żniwa.

Jesień to pora roku w której można zbierać korzenie lub inne podziemne części roślin.

Substancje odżywcze, które przesyłały do nich rośliny w trakcie lata, posiadają obecnie największą jakość.

Dzisiaj przedstawię jak zbierać i wykorzystać te części roślin w celu poprawy zdrowia.

Do zbierania podziemnych części roślin wykorzystujemy widły lub łopatę. Zbieramy korzeń (Radix) lub kłącze – pęd podziemny (Rhizoma). Podstawową zasadą przy zbiorze ziół jest robienie tego w miejscach bezpiecznych ekologicznie, czyli poszukiwanie miejsc oddalonych od dróg, miast, intensywnie nawożonych pól itp.

Przy zbieraniu pamiętaj, aby nie zniszczyć całego poletka rośliny, tylko rozłóż obszar, z którego pozyskujesz surowiec na małe, równomiernie rozłożone punkty, gdyż umożliwi to roślinie regenerację. Przed wykopaniem delikatnie odłóż górną część gleby, tak aby po zbiorze w miarę dokładnie przykryć nią wykorzystaną  powierzchnię.  Dzięki temu powierzchnia ta szybko odnowi się wiosną. Części korzeni czy kłączy, które nie nadają się do wykorzystania zakop w miejscu zbioru, gdyż mogą z nich wyrosnąć nowe rośliny. Należy tak zbierać rośliny, aby nie spowodować zmniejszenia ich występowania.

Po zbiorze należy korzenie dokładnie umyć i wyszorować w zimnej wodzie, pozwól im przeschnąć, a następnie pokrój na plasterki (1-2 cm).  Teraz można je bądź wysuszyć, bądź zamrozić.

Zbierać możemy:

korzenie: żywokostu, pokrzywy, mydlnicy, mniszka lekarskiego, podróżnika (cykorii), łopianu, glistnika, bylicy pospolitej, biedrzeńca i berberysu;

kłącza:  tataraku, rdestu wężownika, pięciornika, perzu.

Korzeń Mniszka lekarskiego

Najbardziej pospolitą rośliną wśród przedstawionych powyżej jest mniszek lekarski. Bardzo popularnym produktem z kwiatów mniszka jest syrop lub miód. Herbata z korzenia mniszka jest odżywcza i moczopędna, wspomaga wątrobę i pomaga organizmowi w detoksykacji. Pobudza czynność wydzielniczą trzustki i produkcję żółci dzięki czemu normuje proces trawienia. Zwiększa przesączanie moczu w kłębuszkach nerkowych, co sprzyja usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii i zapobiega powstawaniu złogów w postaci piasku i kamieni w drogach moczowych. Rozrzedza on również krew.  Korzenie mniszka można również jeść na surowo. Mniszek był używany od wieków przez zielarzy do leczenia wątroby i nerek. Współczesne badania potwierdzają, że korzeń mniszka pomaga w walce z rakiem: badanie 1 – białaczka, badanie 2 – rak wysoce agresywny i odporny na leczenie- str 25.  Aby przygotować herbatę z mniszka, trzeba 2 czubate łyżeczki rozdrobnionych korzeni zalać na 2-3 godziny pół litra zimnej wody. Następnie powoli doprowadzić do wrzenia i przecedzić. Wypić w 2-3 równych częściach pół godziny przed posiłkiem.

Korzeń Pokrzywy

Herbata z korzenia pokrzywy ma silniejsze działanie niż z liści. Pokrzywa jest najlepszą rośliną oczyszczającą i krwiotwórczą. Dzięki zawartych w niej substancjach pomaga w niedokrwistości, anemii i innych chorobach krwi. Nalewka z korzeni pokrzywy natomiast wzmacnia włosy oraz pomaga w reumatyzmie (świeże korzenie pokrzywy należy zalać 40% wódką i pozostawić na 14 dni w ciepłym miejscu – następnie zlać i stosować). Herbatka z korzenia pokrzywy poprawia zdrowie i samopoczucie. Możemy nią płukać gardło przy zapaleniu, stosować do kąpieli a także do płukania włosów w celu zlikwidowania łupieżu i łojotoku.

Korzeń Żywokostu

Wpis o żywokoście

Kłącze tataraku

Kłącze tataraku możemy zbierać od wiosny do jesieni. Zebrane kłącza tnie się na 10-15 centymetrowe części i suszy w temp. 40 stopni. Herbatka z kłącza tataraku wzmacnia organizm, pomaga w schorzeniach układu pokarmowego, a także działa uspokajająco. Można płukać nią włosy, gdyż przeciwdziała łysieniu i łupieżowi. Pomaga w odmrożeniach kończyn (moczenie ich przez około 20 minut) oraz przy zimnych dłoniach i stopach. Przy chorobach układu kostnego pomaga nacieranie nalewką z tataraku.

korzen-mniszka-tatarak-pokrzywa-żywokost

Print Friendly

3 thoughts on “Jesień – korzeniowe żniwa.

  1. Żywokost pisze:

    Czy nalewka przygotowana z jesiennych korzeni rośliny jest tak samo wartościowa jak ta wiosenna?

    1. Alicja L pisze:

      Moim zdaniem lepiej jest zbierać korzenie jesienią, gdy roślina posiada „świeże” zapasy substancji w korzeniach.

  2. Goska pisze:

    Przydałyby się zdjęcia korzeni i kłączy.

Comments are closed.