kombucha-zastosowanie

Kombucha – Eliksir zdrowia i nieśmiertelności cz 1 – zastosowanie.

Czy słyszałeś o Kombuchy (czyt. kambuczy)?!

– napoju, który już w starożytnych Chinach, ponad 2000 lat temu nazywano „Eliksirem Zdrowia i Nieśmiertelności”.

Posiada  on szereg  właściwości prozdrowotnych takich jak zapobieganie i zwalczanie raka, zapalenia stawów i innych chorób zwyrodnieniowych, chorób przewodu pokarmowego oraz detoksykuje na organizm.

Jego wykonanie w domu jest bardzo proste - czytaj jak zrobić napój z Kombuchy w domu.

Napój Kombucha powstaje w wyniku fermentacji tlenowej słodzonej herbaty zachodzącej pod wpływem SCOBY (Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeasts).  SCOBY składa się z bakterii i specjalnej kultury drożdży współistniejących ze sobą w związku symbiotycznym -  zwany jest też w Polsce grzybkiem herbacianym.

W pierwszej połowie 20 wieku w Rosji i Niemczech przeprowadzono badania naukowe w zakresie wpływu Kombuchy na nasze zdrowie. Rosyjscy naukowcy odkryli, że całe regiony z ich ogromnego kraju były pozornie odporne na raka i  postawili hipotezę, że Kombucha, zwana tam „kwasem herbacianym” jest tego powodem. Zaczęli więc serię eksperymentów, aby dokładnie określić, co w Kombuchy, tak korzystnie oddziałuje na nasze zdrowie. Niemieccy naukowcy również podjęli ten temat. Jednak w wyniku gwałtownych zawirowań historycznych te badania te zostały przerwane. W obecnych czasach lobby przemysłowe, nie jest zainteresowane rozwojem badań w tym kierunku, gdyż nie widzą w tym interesu – wolą sprzedawać trucizny w postaci np. napojów energetyzujących.

Bez względu jednak na „brak” dowodów naukowych, pozostaje faktem, że napój ten ma ponad 2000 lat  tradycji i to, że przetrwał ten okres jest najlepszym dowodem jego skuteczności.

Nie bez znaczenia jest też fakt, że napój ten jest po prostu pyszny. Gotowy napój jest orzeźwiający i posiada delikatny słodko-kwaśny smak, lekko gazowany, podobny do cydru (jabłecznika).

Korzyści zdrowotne wynikające z picia Kombuchy.

1. Detoksykacja.

Jedną z największych korzyści zdrowotnych Kombuchy jest jej zdolność do detoksykacji ciała. Napój jest bogaty w wiele enzymów i naturalnych kwasów, które wspomagają wątrobę i trzustkę w ich pracy. Kombucha jest bardzo bogata w kwas glukarowy, a ostatnie badania wykazały, że kwas glukarowy zapobiega występowaniu raka. Nawet Aleksander Sołżenicyn, rosyjski pisarz i zdobywca nagrody Nobla, w swojej autobiografii, potwierdził, że napój Kombucha wyleczył go z raka żołądka, którego pojawił się u niego w czasie jego pobytu w sowieckich łagrach. Również prezydent Reagan, stwierdził, że dzięki piciu Kombuchy powstrzymał rozprzestrzenianie się raka od 1987 roku (zmarł w 2004 roku, i to ze starości, a nie na raka.)

2.  Wspomaganie funkcjonowania układu kostno-stawowego i skóry.

Kombucha zawiera glukozaminę, która odpowiada za profilaktykę i leczenie wszystkich form zapalenia i zwyrodnienia stawów. Glukozaminy zwiększają produkcję kwasu hialuronowego w stawach. Fizjologiczna funkcja kwasu hialuronowego polega na zachowaniu struktury tkanki łącznej dzięki czemu utrzymuje ona swoją wilgotność, wagę, elastyczność.  Dodatkowo obniża poziom wolnych rodników, co  wiąże się ze zmniejszeniem rozkładu  kolagenu w komórkach, a dzięki temu zmniejsza się ilość zmarszczek.

3. Wspomaganie pracy układu trawienia i nerwowego.

Napój Kombucha zalicza się do żywności naturalnie fermentowanej – jest ona napojem probiotycznym – zawierającym kultury z żywym bakterii i drożdży, korzystnych dla naszego organizmu (zestawienie szczepów na końcu artykułu). Posiada ona mnóstwo korzyści, takich jak poprawia trawienie, zwalcza  nadmierny przerost Candidi (szkodliwe drożdże). Picie Kombuchy poprawia jasność umysłu i stabilności nastroju. Zmniejszania lub eliminuje symptomy fibromialgii, depresja, lęk, itp.

4.  Zwiększenie odporności układu immunologicznego.

Kombucha jest niezwykle bogate w przeciwutleniacze, a to przekłada się na lepszą pracę systemu odpornościowego i lepszy przepływ energii w organizmie.

Oto dodatkowe artykuły na temat korzyści zdrowotnych wynikających z Kombuchy:

http://www.kombu.de/val-gwf.htm

http://www.gaiaresearch.co.za/kombucha.html

Czy korzyści zdrowotne Kombuchy są realne?

Kiedy po raz pierwszy przeczytałam rozległych właściwościach Kombuchy, byłam sceptycznie nastawiona. Jak jeden napój może mieć tak różnorodne oddziaływania? Ale potem zdałam sobie sprawę, że przecież nie działa on jak lekarstwo, które jest ukierunkowane na leczenie jednej tylko choroby, lecz działa kompleksowo na cały organizm. Daje ciału wsparcie w newralgicznych jego funkcjach 1) wspomaganie wątroby w usuwaniu szkodliwych substancji, 2) promowanie równowagi w układzie pokarmowym, 3)  witaminy, enzymy i kwasy usprawniające jego działanie.

Osobiście spożywam Kombuchę od 6 miesięcy. To co zauważyłam to lepsze funkcjonowanie organizmu w sensie energii życiowej, zmniejszenie problemów ze stawem kolanowym i skokowym po wcześniejszej kontuzji oraz dla mnie chyba najważniejsze. Cierpię na migreny. Kiedyś trwały one nawet do 5 dni i cechowały się rzeczywiście silnym bólem głowy. Od jakiegoś już czasu migreny stają się coraz krótsze i zmalała też intensywność bólu.

W następnym artykule przedstawię jak łatwo jest przygotować Kombuchę.

Kombucha to koktajl pełny wartościowych drożdży i bakterii probiotycznych w skład którego wchodzą:

Acetobacter: Rodzaj bakterii z rodziny Acetobacteriaceae tzw. bakterie octowe. Są to bakterie tlenowe jednak potrafią również działać w warunkach beztlenowych, ponieważ utleniają alkohol etylowy do kwasu octowego. Acetobacter produkująrównież kwas glukozowy. Są odpowiedzialne za powstawanie grzyba Kombucha. W Kombuchy można znaleźć szczepy Acetobacter xylinoides i Acetobacter ketogenum.

Saccharomyces: Obejmuje szereg szczepów drożdży i są najczęściej spotykanym rodzajem drożdży występujących w Kombuchy. Najważniejsze szczepy, które występują w Kombuchy to: Saccharomycodes ludwigii i Saccharomycodes apiculatus, Schizosaccharomyces pombe, Zygosaccharomyes i Saccharomyces cerevisiae.

Brettanomyces: są rodzajem szczepu drożdży, zarówno tlenowe i beztlenowe, które również powszechnie występują w Kombucha i produkują alkohol lub kwas octowy

Lactobacillus: rodzaj bakterii tlenowych, które występują sporadycznie w niektórych koloniach Kombuchy i są odpowiedzialne za produkcję kwasu mlekowego i powstającego osadu na dnie.

Pediococcus: to beztlenowe bakterie produkujące Kwas mlekowy i osad. Nie występują we wszystkich koloniach Kombuchy.

Gluconacetobacter Kombuchae: szczep bakterii beztlenowych, który jest charakterystyczny dla kombuchy. Bakterie te żywią się azotem zawartym w herbacie, wytwarzają kwas octowy, kwas glukozowy oraz są odpowiedzialne za budowę kolonii Kombuchy.

Zygosaccharomyces Kombuchaensis: jest to szczep drożdży charakterystyczny dla Kombuchy. Wytwarza alkohol oraz nasyca napój gazem. Przyczynia się również do budowy kolonii Kombuchy.

Print Friendly