jedzenie-fermentowane

Zdrowie z produktów fermentowanych. Doceń ich rolę – 10 powodów dlaczego warto!

Jedzenie wytwarzane przemysłowo zawiera duże ilości środków konserwujących, gotujemy w mikrofalówkach i używamy innych metod przetwarzania pokarmu, które niszczą jego żywą energię.

Dla naszego organizmu jest niezwykle ważne spożywanie żywych bakterii i mikroorganizmów.

Bez tych małych mikrobiologicznych pomocników funkcjonowanie naszego organizmu ulega zachwianiu.

Dlatego powinniśmy włączać do swojej diety możliwie często produkty spożywcze fermentowane (fermentacja mlekowa).

Więc oto dziesięć powodów, dla których należy je spożywać.

Fermentacja warzyw zwiększa ich wartość odżywczą.

Wszyscy wiemy, że świeże warzywa są skarbnicą witamin i minerałów niezbędnych dla naszego zdrowia. Jednakże, w procesie fermentacji, pożyteczne bakterie tworzą dodatkowe witaminy i enzymy, która sprawiają, że są jeszcze bardziej zdrowe niż w stanie surowym.

Sfermentowana żywności uzdrawia jelita i przywraca ich optymalne funkcjonowanie.

Nasze nowoczesne diety, nawet tych z nas, którzy starają się „jeść zdrowo,” składa się z ogromnych ilości rafinowanych i przetworzonych produktów spożywczych. Te pokarmy pustoszą jelita przez stępienie kosmków jelitowych (małe „palce”, które wchłaniają substancje odżywcze), zabijając pożyteczne bakterie i pozostawiając ściany jelit bez ochronnej bariery. Powoduje to stany zapalne ogranicza efektywnie wchłaniania substancji odżywczych. Jedzenie sfermentowanych pokarmów może rzeczywiście uzdrowić jelita przez odbudowę populacji  wielu szczepów pożytecznych bakterii i zapewnienie właściwej równowagi pH.

Jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy, nietolerancja glutenu, zespół jelita drażliwego, chorobę Leśniowskiego-Crohna, choroby trzewnej, drożdżycę, przewlekłe wzdęcia i zaparcia, lub alergie środowiskowe, jedzenie sfermentowanej żywności może być szczególnie ważne w diecie dając ulgę i uzdrowienie.

Pożyteczne enzymy wytwarzane przez bakterie zapewniają pomoc w trawieniu.

Fermentowane produkty spożywcze są bogate w enzymy, które pomagają nam w przyswajaniu jedzenia. Większość żywności, wymagają specjalnego enzymu aby „odblokować” ich potencjał odżywczy, tak więc te enzymy są do tego niezbędne. Weźmy na przykład mleko – zawiera ono cukier laktozę, która w celu przyswojenia przez nasz organizm potrzebuje enzymu laktazy. Przez jedzenie produktów sfermentowanych, takich jak jogurt lub kefir organizmy te ulegają proliferacji, a dzięki temu żywność staje się dla nas łatwiejsza do strawienia.

Bakterie kwasu mlekowego stymulują i wspierają układ odpornościowy.

Bakterie kwasu mlekowego zwiększają odporność układu pokarmowego i całego organizmu, dzięki czemu jesteśmy zdrowsi i lepiej zwalczamy infekcje. Z przeprowadzonych badań wynika ( źródło Probiotics and Intestinal Microbiology Papers ), że bakterie kwasu mlekowego pomagają w rozpoznaniu substancji obcych dla organizmu, działają w połączeniu z komórkami układu odpornościowego, aby zniszczyć te obce substancje, stymulują wydzielanie śluzu w jelitach, zwiększają aktywność przeciwciał, pomagają białym krwinkom krwi w celu zwalczania infekcji a nawet aktywnie tłumić komórki nowotworowe i nowotwory.

Bakterie kwasu mlekowego pomagają zwalczać bakterie chorobotwórcze.

Dzięki korzystnemu obniżenia pH przewodu pokarmowego (tj. bardziej kwasowe), bakterie mlekowe tworzą nieprzyjazne środowisko dla bakterii patogennych.

Fermentowane pokarmy dobrze smakują!

Ludzie lubią jeść zakwaszone produkty: kapusta kiszona, jogurt, ser, kefir, ogórki kiszone. Ich smak jest ciekawy i wielowarstwowy. Fermentowane produkty są po prostu pyszne!

Wytworzenie własnych produktów fermentowanych jedzenie jest tanie i łatwe.

Większość składników dla tradycyjnej fermentacji jest dość tanie. Weźmy na przykład kapustę, wszystko, czego potrzebujesz jest kapusta i sól (ewentualnie marchew).

Fermentowane produkty spożywcze są lepsze niż suplementy.

Probiotyczne suplementy zazwyczaj koncentrują się na jednym lub kilku szczepach bakterii, co jest pomocne w leczeniu konkretnych problemów (grzybów, takich jak grzybica lub paciorkowca grupy B-w ciąży, na przykład), ale czasami może to być problematyczne. Dla ogólnego stanu zdrowia,  najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie, w którego składzie występuje wiele różnych szczepów bakterii probiotycznych. Im bardziej różnorodne szczepy, tym lepiej dla równowagi kolonii bakteryjnych w jelitach.

Sfermentowana żywność poprawia zdrowie jamy ustnej.

Próchnica, zapalenia dziąseł, przyzębia i nieświeży oddech są spowodowane przez rozprzestrzenianiem się szkodliwych bakterii w naszych ustach. Jedząc fermentowane produkty bogate w bakterie kwasu mlekowego i innych pożytecznych bakterie, trzymamy szkodliwe bakterie w ryzach i zapewniamy zdrowe oraz zrównoważonego środowiska jamy ustnej. Dobry stan uzębienia zaczyna się od dobrej ogólnej diety gdyż zęby stają się silne od wewnątrz.  Oczywiście, szczotkowanie i nitkowanie zębów jest nadal dobra praktyką, jednak pożyteczne bakterie są częścią ogólnego obrazu. W rzeczywistości, naukowcy z Uniwersytetu Katalonii w Hiszpanii znaleziono siedem różnych szczepów bakterii kwasu mlekowego, które są korzystne w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej!

Można fermentować nietypowe rzeczy, aby zwiększyć ich wartość odżywczą.

Prawie każda żywność może być sfermentowany, hodowane lub wyleczyć, aby zwiększyć jej wartość odżywczą i zachować ją nawet kilka miesięcy po zbiorach. Można tworzyć własne przyprawy, poprzez hodowlę bakterii kwasu mlekowego i dodanie ich do odżywczo-wzmocnionych, probiotycznych ketchupów, musztard, sals!

Print Friendly