Druga część artykułu na temat ekstrakcji ziół. W pierwszej części, przedstawiłam najbardziej popularne – Sposoby przygotowania ziół cz. 1. Dzisiaj przestawię mniej popularne, które warto znać, gdyż mamy różne preferencje smakowe.
- Ziołowe miody lecznicze – miód jest bardzo wartościową substancją odżywczo – leczniczą. Aby zrobić miód leczniczy należy podgrzać go wraz z ziołami (max. temperatura 50 stopni C). Dzięki temu, że miód jest słodki jest to doskonała forma podawania ziół dzieciom.
- Wina ziołowe – zioła suszone lub świeże zalewa się gotowym winem i odstawia na 2-4 tygodni w ciepłe i ciemne miejsce. Po upływie tego okresu cedzi przez gazę i spożywa. Drugą metodą jest poddanie ziół fermentacji alkoholowej – więcej o tym Jak zrobić wina kwiatowe. Wino przechowujemy w chłodnym miejscu.
- Galaretki ziołowe – przygotowuje się z użyciem żelatyny. Żelatynę rozpuszcza się w gorącej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu i podgrzewa (nie może się zagotować). Gdy żelatyna się rozpuści dodaje się cukier i zioła. Wlewa do pojemników i odstawia do wystygnięcia. Galaretki mogą być stosowane wewnętrznie lub zewnętrznie.
- Syropy – powstają przez gotowanie roślin w cukrze lub miodzie, przy czym stosunek wody do cukru lub miodu wynosi 1:1 lub 1:2. Przechowywać w słoikach po pasteryzacji.
- Okłady – ciało absorbuje substancje przez skórę, dlatego można w ten sposób dostarczać organizmowi lekarstwo. Rozdrobnione zioła – można użyć maszynki lub tłuczka – położyć na chore miejsce i przykryć gazą i bandażem. Jeżeli byłyby zbyt gęste można użyć wody, tak aby powstała papka.
- Kompresy - też polegają na przenikaniu lekarstwa przez skórę, jednak przykładamy na chore miejsce gazę nasączoną naparem lub odwarem i zabezpieczamy bandażem.
- Maseczki - do wykonania maseczek możemy użyć zarówno świeżych jak i suszonych ziół. Świeże rozdrabniamy przy użyciu maszynki do mięsa lub tłuczkiem, dodajemy ciepłej wody, aby powstała papka. Nakładamy na twarz, szyję lub dekolt na 20 – 30 min. Przy suszonych zalewamy niewielką ilością wody i zagotowujemy. Rozdrabniamy i odstawiamy na ca 20 min. Stosujemy ciepłą jeszcze jak wyżej.
[...] Zioła sposoby przygotowania – cz.2 [...]
[...] Więcej informacji o przygotowywaniu wyciągów – Sposoby przygotowania ziół cz. 1, Sposoby przygotowania ziół cz. 2. [...]