Większość z nas wie, że kurkuma (Curcuma longa) to tradycyjna przyprawa hinduska.
Jednak to tylko ułamek jej wartości.
Kurkuma jest też powszechnie stosowana jako lek w Ajurvedzie oraz tradycyjnej medycynie chińskiej od ponad 4000 lat.
Co takiego ma w sobie ta roślina, że zajęła w nich trwałe miejsce?
Tradycyjnie kurkuma wykorzystywana jest jako środka wspomagający gojenie ran, leczący zapalenia układu pokarmowego, w tym bóle i zaburzenia czynności wątroby. Współczesne badania potwierdzają antybakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne właściwości kurkumy, co jest zasługą kurkuminy – specyficznej substancji przez nią wytwarzanej.
Jakie więc właściwości posiada kurkuma?
1. Kurkuma posiada silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Przeciwutleniacze usuwają wolne rodniki. Dzięki temu spożywanie kurkumy pomaga zmniejszyć lub uniknąć uszkodzeń przez nie wywoływanych. Kurkuma jest często stosowana w medycynie ajurwedyjskiej do zmniejszenia zapalenie gardła i migdałków oraz jako lek przeciwzapalny przy wielu innych schorzeniach. Badanie z 2009 wykazało skuteczność i bezpieczeństwo stosowania kurkumy u pacjentów z zapaleniem stawów kolanowych (stan zapalny) stwierdzając, że kurkuma było bezpieczne i tak skuteczne jak ibuprofenu. Inne zioła takie jak szałwia, imbir czy czosnek także posiadają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
2. Kurkuma posiada właściwości przeciwbakteryjne.
Kurkuma działa przeciwbakteryjnie hamując wzrost zarazków chorobotwórczych, takich jak bakteria, wirusy i grzyby. W 2009 r. badanie wodnego wyciągu z kurkumy pokazał dobre działanie przeciwbakteryjne wobec takich patogenów jak E. coli i gronkowca. (Niamsa i wsp., 2009)
3. Kurkuma posiada korzystny wpływ na układ pokarmowy.
Podobnie jak inne zioła o gorzkim posmaku kurkuma stymuluje produkcję żółci i jej stosowanie w potrawach skutecznie łagodzi problemy trawienne. W Ayurvedzie, kurkuma ziołem, które niesie ocieplenie i rozpala ogień trawienny. Badania w Tajlandii pokazały, że po7 dniach stosowania kurkumy u 87 % badanych wystąpiło częściowe lub pełne uwolnienie od niestrawności.
Ostatnie badania nad kurkuma dotyczą jej wpływu chorobę Alzheimera i choroby serca. Wynika one z jej wpływu na poziom cholesterolu, triglicerydów i cukru we krwi.
Jak korzystać z kurkumy?
Z kurkumy korzystać możemy wewnętrznie i zewnętrznie.
Z powodu swoich właściwości przeciwbakteryjnych, w połączeniu z małą ilość soli w postaci pasty, kurkuma może być stosowana bezpośrednio na skórę, gdyż leczy na otarcia i obrzęki. Pasta ta jest również stosowana w celu usunięcia siniaków. Wiemy, że płukanie gardła wodą z solą przynosi ulgę w chorobach gardła, jednak gdy do soli dodamy kurkumy, powstaje lek jeszcze bardziej skuteczny.
Wadą kurkumy jest szybki jest jej szybki metabolizm, który może zostać spowolniony przez spożywanie jej łącznie z czarnym pieprzem. Piperyna z czarnego pieprzu działa jak katalizator – zwiększa bioaktywność kurkumy, nawet o 2000% ! (Shoba i in. 1998 )! Uwaga: czarny pieprz może hamować metabolizm innych leków, więc powinien być stosowany z ostrożnością.
Warto jest włączać kurkumę do przepisów kulinarnych. Istnieją jednak przepisy, które stawiają ją na pierwszym miejscu. Jednym z takich sprawdzonych jest przepis jest „Złoty Mleko” – tradycyjną ajurwedyjską miksturę leczniczą. Aby go przygotować, należy na początku zrobić pastę z kurkumy
Pasta z kurkumy – przepis
¼ szklanki mielonej kurkumy ½ szklanki wodyDo garnka wlej zimną wodę i dodaj kurkumę. Gotuj na wolnym ogniu, aż wytworzy się gęsta papka. Przełóż do słoika, ostudź i następnie przechowuj w lodówce.
Taka pasta z kurkumy może być stosowana na kanapki, tosty lub dodawana do innych potraw.
Złote Mleko Ajurwedy – mleko z kurkumą
1 szklanka niesłodzonego mleka kokosowe, migdałowego lub z ryżu ¼ – ½ łyżeczki pasty z kurkumy (można po prostu wsypać sypką przyprawę) 1 łyżeczka oleju kokosowego szczypta zmielonego czarny pieprz kilka kropli naturalnego ekstraktu z wanilii miodu do smaku cynamon do posypaniaDo mleka dodać przyprawy i zmiksować lub użyć blendera. Można delikatnie podgrzać. Wlać do szklanki posypać cynamonem.
Bezpieczeństwo stosowania
Kurkumy nie należy stosować długotrwale przez osoby z niewydolnością serca. Natomiast osoby z skłonność do kamicy nerkowej, kamicy żółciowej, niedrożnością dróg żółciowych lub zaburzeń przewodu pokarmowego, nie powinny w ogóle z niej korzystać. Kobiety w ciąży nie powinny stosować kurkumy. Jeżeli masz planowany jakikolwiek zabieg powinieneś przestać jej używać 2 tygodnie przed terminem.
Literatura
Shoba G, Joy D, Józef T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS (1998). Wpływ piperyny na farmakokinetykę kurkuminy u zwierząt i ochotników. Planta Med 64 (4): 353-6
Niamsa, N i Sittiwet C. (2009) Aktywność przeciwbakteryjną ekstraktu wodnego z Curcuma longa. Dz. Farmakologii i Toksykologii, 4: 173-17
Kuptniratsaikul V Thanakhumtorn S, Chinswangwatanakul P, Wattanamongkonsil L, Thamlikitkul V. (2009) Skuteczność i bezpieczeństwo stosowania wyciągów domestica Curcuma u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów kolanowych. J Altern Uzupełnienie Med. 15 (8) :891-89
Incoming search terms:
- pasta z kurkumy
- kurkuma w ciąży