To brzmi może trochę niesamowicie – jeden środek do czyszczenia wszystkiego?! A do tego z odpadków?! Trochę nierealne – a jednak prawdziwe! Cytrusowy Enzym Czyszczący jest właśnie tym rozwiązaniem. Zbyt piękne aby było prawdziwe? A jednak jest i działa!
Kiedy przeczytałam o tym pierwszy raz byłam zaintrygowana i koniecznie chciałam go zrobić. Tym bardziej, że jego zrobienie wymaga niewielkich nakładów czasu i pracy – o to u mnie czynnik wyzwalający działanie. Przepis pochodzi z Tajlandii. Zrobienie tego cudownego środka wymaga jedynie fermentacji odpadów kuchennych z cukrem trzcinowym w wodzie. Otrzymany roztwór nazwany został potocznie enzymem, chociaż pod kątem chemicznym nim nie jest. Najważniejszą zasadą jest zachowanie odpowiedniej proporcji składników: 1:3:10 – cukier:odpadki:woda. Jest jednak pewna niedogodność, a mianowicie czas oczekiwania na efekt od 1 miesiąca (przy użyciu drożdży) do 3 miesięcy (bez użycia drożdży).
Przepis na Cytrusowy Enzym Czyszczący (CEC)
0,25 kg cukru trzcinowego – tak jest w oryginalnym przepisie, jednak można użyć białego 0,75 kg owocowych odpadków kuchennych – najlepiej cytrusowych lub z ananasa 2,5 l wody 1 łyżeczka drożdży (opcjonalnie) pojemnik do fermentacji – może być np. butelka plastikowa po 5 l wodzieOdpadki użyte do fermentacji powinny być drobne. Można użyć wszelkich odpadków po owocach, jednak te po owocach cytrusowych pozostawiają po sobie przyjemny cytrusowy zapach.

Najlepiej, ze względu na wygodę użyć butelki plastikowej, chyba, że posiada się szklaną w rurką fermentacyjną. Odpadki wkładamy do butelki i dodajemy rozpuszczony w wodzie cukier (ja użyłam 50:50 cukru trzcinowego i białego) oraz drożdże.

Mieszamy lub wstrząsamy. Zakręcamy delikatnie, tak aby był luz na wydostanie się gazów z fermentacji. Zapisujemy datę nastawienia. Raz dziennie odkręcamy i wstrząsamy – przez pierwszy okres kiedy następuje burzliwa fermentacja. W trakcie procesu trzymać butelką w ciepłym i ciemnym miejscu.

W przypadku dodania drożdży enzym jest gotowy po 2 – 4 tygodniach, bez dodania drożdży po 3 miesiącach. Po wymaganym okresie zlewamy i filtrujemy przez gazę lub ścierkę. Można utrwalić go octem winnym (dodając 10% objętości). Stosować rozcieńczony!
Szczegółowe zastosowanie kliknij – Jak stosować Cytrusowy Enzym Czyszczący.
Zachęcam do wypróbowania i opinii.