domowe-mleko-kokosowe-przepis-2

Mleko? Nie mleko? Jak zrobić w domu mleko kokosowe.

Mleko kokosowe stanowi doskonałą alternatywę dla pasteryzowanego mleka krowiego i przetworów z niego oraz ryżu bądź soi. Mleko kokosowe zrobione w domu jest też świetnym rozwiązaniem dla osób nietolerujących przetworów mlecznych, a do tego jego zrobienie jest proste i bardzo tanie. Mleko to może być szeroko stosowane zarówno w kuchni jak i naturalnych kosmetykach. Można go również  pić, wzbogacając jego smak naturalną wanilią, truskawkami lub kakao.

Kokos zawiera mnóstwo średnich kwasów tłuszczowych – tzw. tłuszcze MCT,  (medium-chain triglicerydes – triacyloglicerole średniołańcuchowe) i kwas laurowy. W organizmie MCT omijają komórki tłuszczowe, dzięki czemu się w nim nie odkładają. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe w związku z szybkim przekształceniem w energię nie są magazynowane w organizmie w formie tkanki tłuszczowej, zwiększają również tempo metabolizmu, co jest istotne dla osób na diecie obniżającej masę ciała. Posiadają one wiele korzyści prozdrowotnych  i są też wskazane dla dzieci.

Sprawdź jak w niedrogi sposób zrobić mleko kokosowe.

Domowe, naturalne mleko kokosowe – przepis

4 szklanki wody
1,5-2 szklanki wiórek kokosowych

Do ciepłej (nie gorącej) przegotowanej wody wsypać kokos. Zostawić na 1-2 godziny.

mleko-kokosowe-przepis-1

Następnie zmiksować w blenderze, aż stanie się gęsto – kremowe. Przelać najpierw przez sitko, a następnie przez gazę lub lnianą ściereczkę.

ekologiczne-mleko-kokosowe-przepis

Zużyj lub przechowuj w lodówce maksymalnie 3-4 dni, gdyż nie ma w nim konserwantów. „Śmietanka” z mleka kokosowego może rozdzielić się i wypłynąć na górę, wystarczy przed użyciem wstrząsnąć lub zamieszać.

Z pozostałych resztek kokosa, możesz przygotować mąkę kokosową. Wysyp go na blaszce wyłożonej folią aluminiową, jeżeli są grudki to rozdrobnij widelcem. Susz w piekarniku w temperaturze ok. 80 stopni przez 45 minut. Następnie rozdrobnij w blenderze.

Masz sugestie co proponowanych przepisów, podziel się nimi w komentarzach.

Print Friendly