Mleko kokosowe stanowi doskonałą alternatywę dla pasteryzowanego mleka krowiego i przetworów z niego oraz ryżu bądź soi. Mleko kokosowe zrobione w domu jest też świetnym rozwiązaniem dla osób nietolerujących przetworów mlecznych, a do tego jego zrobienie jest proste i bardzo tanie. Mleko to może być szeroko stosowane zarówno w kuchni jak i naturalnych kosmetykach. Można go również pić, wzbogacając jego smak naturalną wanilią, truskawkami lub kakao.
Kokos zawiera mnóstwo średnich kwasów tłuszczowych – tzw. tłuszcze MCT, (medium-chain triglicerydes – triacyloglicerole średniołańcuchowe) i kwas laurowy. W organizmie MCT omijają komórki tłuszczowe, dzięki czemu się w nim nie odkładają. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe w związku z szybkim przekształceniem w energię nie są magazynowane w organizmie w formie tkanki tłuszczowej, zwiększają również tempo metabolizmu, co jest istotne dla osób na diecie obniżającej masę ciała. Posiadają one wiele korzyści prozdrowotnych i są też wskazane dla dzieci.
Sprawdź jak w niedrogi sposób zrobić mleko kokosowe.
Domowe, naturalne mleko kokosowe – przepis
4 szklanki wody 1,5-2 szklanki wiórek kokosowychDo ciepłej (nie gorącej) przegotowanej wody wsypać kokos. Zostawić na 1-2 godziny.
Następnie zmiksować w blenderze, aż stanie się gęsto – kremowe. Przelać najpierw przez sitko, a następnie przez gazę lub lnianą ściereczkę.
Zużyj lub przechowuj w lodówce maksymalnie 3-4 dni, gdyż nie ma w nim konserwantów. „Śmietanka” z mleka kokosowego może rozdzielić się i wypłynąć na górę, wystarczy przed użyciem wstrząsnąć lub zamieszać.
Z pozostałych resztek kokosa, możesz przygotować mąkę kokosową. Wysyp go na blaszce wyłożonej folią aluminiową, jeżeli są grudki to rozdrobnij widelcem. Susz w piekarniku w temperaturze ok. 80 stopni przez 45 minut. Następnie rozdrobnij w blenderze.
Masz sugestie co proponowanych przepisów, podziel się nimi w komentarzach.