Warzywa i owoce zawierają na swojej powierzchni różnego rodzaju zanieczyszczenia zarówno chemiczne (pestycydy) jak i naturalne (gleba, różnego rodzaju organizmy). Jak je myć, aby mieć pewność, że jemy je czyste?
Jak zwykle w tej sytuacji można liczyć na substancje dostępne zazwyczaj w naszych domach i będące składnikami środków przyjaznej czystości: soda oczyszczona, sól, ocet i sok z cytryny. Poniżej podaję dwa praktyczne rozwiązania.
Spray do czyszczenia owoców:
butelka typu spray 500 ml woda 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sody oczyszczonejDo butelki wlej 450 ml wody, dodaj do niej sodę oczyszczoną – wymieszaj niech się rozpuści – oraz sok z cytryny. Przed użyciem zawsze wstrząsnąć. Owoce spryskać sprayem, poczekać 10 minut, umyć lub wytrzeć.
Do mycia warzyw liściastych (sałata, kapusta, szpinak) dobrze jest zastosować ten przepis:
Płyn do mycia warzyw (np. liściastych) i owoców:
1 szklanka octu 1/4 szklanki soliDo zlewu, miski lub wiaderka wlać zimnej wody ( 4 litry). Dodaj ocet i sól – zamieszaj niech się rozpuszczą. Włóż warzywa i pozostaw na 20 minut. Następnie dokładnie opłucz. Miękkie owoce trzymać w płynie przez 10 minut.
Nie obawiaj się zapachu octu, po spłukaniu nie będzie go czuć, a warzywa i owoce będą naprawdę czyste.