Te środki zapewnią, że warzywa i owoce będą rzeczywiście czyste.

Jak myć warzywa i owoce aby były czyste od brudu i pestycydów.

Warzywa i owoce zawierają na swojej powierzchni różnego rodzaju zanieczyszczenia zarówno chemiczne (pestycydy) jak i naturalne (gleba, różnego rodzaju organizmy). Jak je myć, aby mieć pewność, że jemy je czyste?

Jak zwykle w tej sytuacji można liczyć na substancje dostępne zazwyczaj w naszych domach i będące składnikami środków przyjaznej czystości: soda oczyszczona, sól, ocet i sok z cytryny. Poniżej podaję dwa praktyczne rozwiązania.

Spray do czyszczenia owoców:

butelka typu spray 500 ml
woda
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka sody oczyszczonej
 

Do butelki wlej 450 ml wody, dodaj do niej sodę oczyszczoną – wymieszaj niech się rozpuści – oraz sok z cytryny.  Przed użyciem zawsze wstrząsnąć. Owoce spryskać sprayem, poczekać 10 minut, umyć lub wytrzeć.

Do mycia warzyw liściastych (sałata, kapusta, szpinak) dobrze jest zastosować ten przepis:

Płyn do mycia warzyw (np. liściastych) i owoców:

1 szklanka octu
1/4 szklanki soli
 

Do zlewu, miski lub wiaderka wlać zimnej wody ( 4 litry). Dodaj ocet i sól – zamieszaj niech się rozpuszczą. Włóż warzywa i pozostaw na 20 minut. Następnie dokładnie opłucz. Miękkie owoce trzymać w płynie przez 10 minut.

Nie obawiaj się zapachu octu, po spłukaniu nie będzie go czuć, a warzywa i owoce będą naprawdę czyste.

Te środki zapewnią, że warzywa i owoce będą rzeczywiście czyste.

Te środki zapewnią, że warzywa i owoce będą rzeczywiście czyste.

Print Friendly