Nie sposób przecenić pracy, jaką każdego dnia wykonują nasze stawy.
Często też ich kondycja pozostawia wiele do życzenia, do czego przyczyniają się niewłaściwa dieta, złe nawyki (brak aktywności fizycznej) oraz wcześniejsze niedoleczone urazy.
Szczególnie zimą, kiedy aura testuje naszą wytrzymałość, warto skorzystać ze starego (wykorzystywanego w leczeniu żołnierzy w trakcie I wojny światowej) i bardzo skutecznego przepisu.
Jest to przepis pochodzący od starego lekarza wojskowego. Wiadomo, że artretyzm był często spotykaną dolegliwością wśród żołnierzy walczących w okopach, w których panowały zimno i wilgoć. Przepis jest też banalnie prosty, dlatego tym bardziej zachęcam do wypróbowania. Już po 7 dniach poczujecie poprawę w funkcjonowaniu układu kostnego.
Jeśli masz więc problem z bólem stawów, kolan, nóg, pleców i szyi to jest przepis dla Ciebie.
Przepis na wzmocnienie stawów, kolan, nóg, szyi i pleców.
Podstawowym składnikiem jest żelatyna spożywcza, którą możesz zakupić w każdym sklepie spożywczym. Na miesięczną kurację potrzeba 150 gr.
Wieczorem należy zalać 5 gram żelatyny (2 płaskie łyżeczki) 1/4 szklanki zimnej wody (najlepiej z lodówki). Wymieszać i odstawić do rana (poza lodówką). Żelatyna napęcznieje i stanie się do rana galaretowata. Rano należy zjeść ją na czczo. Aby poprawić jej „zjadalność” można dodać do niej wody, miodu, jogurtu lub kwaśnej śmietany.
Pierwsze efekty widoczne są już po tygodniu, jednak kurację należy stosować przez 1 miesiąc, a następnie powtórzyć po 6 miesiącach. Wpłynie ona na poprawę w „smarowaniu” stawów.
Dlaczego żelatyna?
Jest ona produktem pochodzenia zwierzęcego, którą otrzymuje się w wyniku przetwarzania tkanki łącznej i występuje w niej w najczystszej postaci. Składa się z dwóch podstawowych aminokwasów: proliny i hydroksyproliny, które mają pozytywny wpływ na odbudowę tkanki łącznej. Żelatyna jest w stanie zwiększyć wzrost i ilość tkanki łącznej, co jest bardzo ważne dla chorych stawów.
To sprawia, że żelatyna:
- Wzmacnia stawy
- Wzmacnia mięsień serca
- Poprawia przemianę materii
- Zwiększa zdolności umysłowe
- Utrzymuje zdrowy stan skóry
- Poprawia elastyczność i wytrzymałość ścięgien i więzadeł
- Zapobiega rozwojowi osteoporozy i choroby zwyrodnieniowej stawów
- Prowadzi do zwiększenia wzrostu i strukturę włosów i paznokci
-
Wspomaga trawienie
Incoming search terms:
- prosty sposob
Naszym stawom przysluza sie zarowno te na slodko z owocami, jak i wytrawne z miesa czy ryb. Zawarty w nich kolagen ulatwia regeneracje zmienionych chorobowo lub mechanicznie uszkodzonych stawow. Galaretki warto jadac mimo pojawiajacych sie glosow, ze nie maja one wiekszego wplywu na kondycje stawow.
Odpada. Właśnie dlatego, że to żelatyna i żeby ją pozyskać trzeba było zabić zwierzę. Niestety.
Głównym powodem zabijania zwierząt jest pozyskanie mięsa, a nie żelatyny. Spożycie żelatyny nie determinuje liczby uboju. Skoro są zabijane, to ważne jest aby pozyskane surowce nie były marnotrawione tylko zużytkowane, dzięki temu nie są to odpady. Największym aktualnie wyzwaniem jest ograniczenie marnotrawstwa zasobów, a w szczególności żywności.