wino-czarny-bez-przepis

Jak zrobić wina kwiatowe – wino z kwiatów akacji i czarnego bzu.

Wiosna w pełni, w okół mnogość kwiatów.

Nie wszyscy wiedzą, że z kwiatów niektórych roślin można wytwarzać wina.

Od kilku już lat więc, robię  w winach z kwiatów.

Nie są one tak popularne jak wina gronowe czy owocowe, jednak są dla mnie wyjątkowe.

Posiadają niesamowity bukiet, który odzwierciedla zapach i nektar z tych kwiatów.

Cztery lata temu usłyszałam o tych winach i po raz pierwszy nastawiłam wino z kwiatów czarnego bzu. Był to baniak 10 litrowy i nie wiadomo kiedy zniknął, (nie żebym sama wszystko wypiła – należę do gatunku winiarzy, którym przyjemność sprawia samo wytwarzanie wina) ponieważ wszyscy których częstowałam tym trunkiem byli zachwyceni. Co roku następowała progresja w ilości wytwarzanego wina, jednak problem był zawsze ten sam – za mało!!!!  W tym roku zainwestowałam w baniaki do wina i aby było co porównywać nastawiłam wino z kwiatów akacji, czarnego bzu oraz w nadchodzącym tygodniu nastawię z lipy (na Kaszubach, gdzie moi rodzice mają gospodarstwo agroturystyczne „nasza” lipa dopiero przygotowuje się do zakwitnięcia).  Przedstawię Wam relację wraz ze zdjęciami jak krok po kroku nastawiam wino z lipy. Wino z lipy i akacji robię w tym roku po raz pierwszy i sama jestem ciekawa efektów (słyszałam, że są rewelacyjne więc nie mogę się ich doczekać). Poniżej podaję przepisy według, których nastawiłam wina kwiatowe.

Wino z kwiatów akacji

Składniki na baniak 35 litrowy:

20 litrów kwiatów akacji
12 cytryn
7 pomarańczy – opcjonalnie
7 kg cukru +1, 5 kg cukru + 1,5 kg cukru (opcjonalnie)
4 saszetki czarnej herbaty
drożdże winiarskie
pożywka
woda
 
 tn_IMG_7169
 

Wykonanie: Kwiaty z akacji zebrałam z drzew w okolicy odległej od miasta – same kwiaty bez szypułek do których są przymocowane. Rozłożyłam je na białym prześcieradle na kilka godzin, aby trochę przeschnęły (u mnie akurat na całą noc). Kwiaty należy zbierać w  słoneczny dzień, jednak należy uważać, aby się nie zaparzyły – najlepiej zbierać do torby z materiału. Następnego dnia przygotowałam nastaw. Kwiaty przebrałam, rozdzieliłam na 3 wiadra i proporcjonalnie do każdego z nich dodałam pomarańcze i cytryny, tak aby kwiaty z owocami były przemieszane. Te pomarańcze i cytryny najpierw porządnie umyłam i wyparzyłam, a następnie pocięłam w plasterki. Dobrze jest najpierw cienko obrać skórkę, a następnie usunąć białą otoczkę (tzw. albedo) i dopiero wtedy pokroić je.
Tak przygotowane kwiaty zalałam ciepłą wodą (ok. 50-60 stopni) tak aby kwiaty były całkowicie przykryte i zostawiłam na 3 dni. Po 3 dniach (kwiaty zbierałam w sobotę, w niedzielę przygotowałam nastaw z kwiatów i owoców, a w środę rozpoczął się kolejny etap) – w środę, przecedziłam i wycisnęłam nastaw przez gazę, wlałam go do baniaka. Wyszło ponad 1/2 objętości. Ugotowałam wodę z 7 kg cukru, przestudziłam ten lukier i wlałam do baniaka. 4 saszetki czarnej herbaty umieściłam w litrowym dzbanku i zalałam przegotowaną gorącą wodą, parzyłam 10 minut, trochę wystudziłam i wlałam do baniaka. Herbatę dodaje się, ponieważ zawiera taninę – powoduje ona, że wino ma wyrazisty smak. Teraz już czas na drożdże winiarskie. Użyłam 2 paczki drożdży aktywnych z Biowinu do win białych i czerwonych, przygotowałam je zgodnie z opisem na paczce i wraz z pożywką do drożdży wlałam do baniaka. Uzupełniłam balon wodą (z kranu, jednak taką, która odstała 24h), tak aby aby zostało ok 25 cm od  góry otworu. Takie zostawienie przestrzeni potrzebne jest do aby nastaw miał miejsce do burzliwej fermentacji oraz na to by w późniejszym terminie dodać jeszcze cukier. Teraz już tylko korek i rurka, oraz oczekiwanie czy ruszy fermentacja. Po 2 dniach już byłam pewna, że nastaw pracuje, a po tygodniu rurka pykała co sekundę. Po 3 tygodniach dodałam 1,5 kg cukru w formie lukru. I na tym etapie jest teraz to wino.  Za miesiąc dodam jeszcze 1,5 kg cukru (nie trzeba tego robić, jak ktoś lubi wino wytrawne). A za 2 miesiące zrobię pierwszy odciąg. Napiszę o tym.

Wino z kwiatów czarnego bzu.

Składniki na baniak 35 l:

75 baldachów kwiatów czarnego bzu
8 cytryn
7 kg cukru + 1,5 kg cukru + 1,5 kg cukru
4 saszetki czarnej herbaty
drożdże winiarskie
pożywka
woda
 
 
wino-czarny-bez-przepis

Wykonanie: dokładnie takie samo jak w przepisie powyżej na wino z kwiatów akacji.

Print Friendly

Incoming search terms:

  • wino z kwiatu czarnego bzu

One thought on “Jak zrobić wina kwiatowe – wino z kwiatów akacji i czarnego bzu.

  1. [...] – wino z kwiatów czarnego bzu – przepis na wino z kwiatów czarnego bzu, [...]

Comments are closed.