kombucha-napoj-przepis-jak-zrobic

Kombucha – Eliksir zdrowia i nieśmiertelności cz 2 – jak zrobić.

W poprzednim artykule napisałam o właściwościach zdrowotnych Kombuchy (czyt. Kambuczy)  czytaj więcej o właściwościach Kombuchy cz. 1.

Dzisiaj przedstawię przepis jak zrobić napój o tak prozdrowotnych właściwościach.

Gotowy napój z Kombuchy przypomina w smaku sok jabłkowy lub cydr.

Posiada słodko – kwaśny smak i jest delikatnie musujący co sprawia, że po wypiciu czujemy się orzeźwieni…

Orzeźwiający i zdrowotny napój z Kombuchy powstaje poprzez przefermentowanie herbaty z cukrem za pomocą „grzyba” Kombuchy. Napój z Kombuchy ma właściwości probiotyczne, co oznacza, że zawiera żywe kultury bakterii.

Przepis na napój z Kombuchy

Podane zostały proporcje na litrowy słoik (ilości poszczególnych składników można sobie przeliczyć na słoik dowolnej pojemności):

- grzyb kombucha,

- ok. 100 ml istniejącego napoju z Kombuchy, tzw. starter, który ułatwi i przyspieszy proces fermentacji (jeżeli nie posiada się, to ten  krok  można swobodnie ominąć) lub dodać 2 łyżki octu winnego lub octu jabłkowego

- 1 łyżeczka/torebka herbaty,

- 800 ml wody,

- 100-125 g cukru,

- gaza i gumka (do nakrycia słoja).

Postępowanie.

1. Zagotuj wodę i zaparz herbatę,

2. Dodaj cukier.

3. Całość ozięb do temperatury pokojowej.

4. Umyj grzyba letnią wodą, aby usunąć wszystkie brązowe skazy.

5. Włóż grzyba herbacianego do ostudzonej herbaty gładką stroną do góry.

6. Dolej resztkę istniejącego napoju z Kombuchy.

7. Nakryj słój gazą i umocuj ją gumką (grzyb musi oddychać, ale powinno się go chronić przed zanieczyszczeniami).

8. Pozostaw całość na 8 do 12 dni w temperaturze pokojowej (temperatura optymalna to 23°C, jeśli jest za zimno dojrzewanie napoju trwa dłużej).

9. Napój jest dojrzały, jeśli po poruszeniu słoja nie musuje tzn. nie podnoszą się pęcherzyki.

10. Przefiltruj dojrzały napój przy pomocy filtra do kawy i przechowuj w lodówce.

11. Rozpocznij nowy cykl produkcji przechodząc od punktu nr 1.

Do produkcji napoju z Kombuchy najlepiej nadaje się niefermentowana herbata zielona, można też stosować czarną herbatę lub herbaty owocowe.

UWAGA: Grzybek i napój nie mogą wchodzić w bezpośredni kontakt z metalem ze względu na niekorzystne reakcje jakie może wywołać obecność kwasów.

Picie Kombuchy należy zaczynać od niewielkich dawek, powoli je zwiększając z każdym tygodniem. Na początku jedna łyżka stołowa trzy razy dziennie w zupełności wystarczy. Ogólną zasadą jest zaczynanie od małych ilości i systematyczne ich zwiększanie lub przerwanie spożywania np. na jeden dzień w przypadku złej tolerancji napoju.

Organizm człowieka z łatwością absorbuje substancje lecznicze przez skórę, dlatego można jej używać jako dodatek do kąpieli. Na taką leczniczą kąpiel potrzeba pół litra napoju Kombuchy, którą należy wlać do ciepłej wody w wannie.

Kombucha zawiera również szereg innych składników odżywczych, kwasów i estrów, które nadają jej charakterystyczny smak i orzeźwienie. Kombuchę czasem porównuje się z octem jabłkowym. Kombucha jednak zawiera kwas glukozowy, którego nie zawiera ocet jabłkowy.

Faktyczny skład danej Kombuchy zależy od wielu czynników: od użytej kultury Kombuchy, rodzaju użytej herbaty, cukru oraz siły samego naparu, typu wody, temperatury wody, parzenia, oraz temperatury w jakiej przeprowadza się fermentację. Chociaż skład napoju herbacianego powstałego z Kombuchy może się różnić składem, w każdym występuje kwas glukozowy, fruktoza oraz kwas octowy.

Osobom z Bydgoszczy i okolic mogę sprezentować grzyba Kombucha – po wcześniejszym ustaleniu dostępności, proszę o kontakt.

Napój z Kombuchy oprócz wspaniałego smaku (przypominającego sok jabłkowy) posiada następujące właściwości:

  • wzmacnia układ immunologiczny,
  • pomaga w zwalczaniu łuszczycy,
  • pomaga w zapobieganiu przeziębień,
  • mikroflora Kombuchy hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,
  • reguluje przemianę materii,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • odtruwa organizm,
  • wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej,
  • przeciwdziała zakłóceniom równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
  • cukry białka oraz tłuszcze zostają lepiej rozłożone, dzięki czemu są lepiej spożytkowane przez organizm (tłuszcze się spalają, a nie zostają odłożone w tkance tłuszczowej),
  • zmniejsza objawy menopauzy,
  • dodaje siły i poprawia koncentrację,
  • wzmacnia organy, serce, siłę widzenia ,stawy, skórę oraz włosy,
  • łagodzi objawy reumatyzmu,
  • zmniejsza ryzyko nowotworów,
  • efektywnie pobudzanie śliny i soków trawiennych w żołądku i trzustce przyspieszając perystaltykę jelit,
  • wpływa kojąco na układ nerwowy,
  • skutecznie przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami,
  • pomaga w leczeniu astmy,
  • zmniejsza poziom cholesterolu,
  • łagodzi objawy migreny.
Print Friendly