Powoli zbliżamy się do końca cyklu o wytwarzaniu mydła w domu.
Dzisiaj kilka informacji o tym, w jaki sposób można naturalnie barwić i wzbogacać skład mydła oraz kilka słów o użytych tłuszczach.
Jak napisałam w poprzednich artykułach, podstawowym składnikiem do wytworzenia mydła jest tłuszcz. Można używać różnego rodzaju tłuszcze, których opis właściwości podaję poniżej. Mydło można wzbogacić o dodatkowe składniki, np. zioła, przyprawy, które nadadzą mu specyficzne właściwości i urozmaicą jego barwę i strukturę.
Ze względu na dostępność i cenę, moją propozycją jest zrobienie mydła z oliwy z oliwek i smalcu. Mydło takie, dzięki połączeniu tych dwóch składników nabywa odpowiedniej delikatności, świetnie nawilża i dobrze się pieni oraz może być już stosowane po 2-3 tygodniach (im więcej płynnych olejów, tym czas trwania procesy dojrzewania mydła się wydłuża)
Smalec – wykonany z topionego tłuszczu wieprzowego – ja używam takiego od znanego gospodarza. Jest łatwo dostępny. Smalec w trakcie procesu zmydlania zmienia się w „dobry krem nawilżający” do skóry. Zapewnia dobrą pianę i delikatne, ale dobre oczyszczenie skóry. Jednak gdyby był stosowany samodzielnie to sprawi, że mydło będzie stosunkowo miękkie, dlatego warto go łączyć z innymi olejami, a stosować go jako świetny tłuszcz bazowy, ze względu na stosunkowo niską cenę.
Oliwa z oliwek – jest drugim doskonałym składnikiem do stosowania w produkcji mydła. Mydło z nią tworzy „oddychającą” na skórze warstwę, zapobiegając utracie wewnętrznej wilgoci. W trakcie wytwarzanie mydła powstają niewielkie, niewidoczne gołym okiem, jedwabiste pęcherzyki. Nadaje mydłu twardość. Oliwa z oliwek była używana od wieków do wyrobu tradycyjnych mydeł „Kastylijskich”. Może być stosowana w dowolnej ilości w recepturze mydła, jednak zbyt duże jej ilości sprawią, że na początku mydło długo będzie miękkie, a następnie mocno stwardnieje oraz wydłuży się proces dojrzewania mydła do ok. 2 – 3 miesięcy. Można stosować również tańszą oliwę z wytłoczyn z oliwek. W dalszej części artykułu opiszę właściwości wybranych
Wzbogacanie składu i barwy mydła.
Zioła – można dodać niewielkie ilości suszonych ziół do mydła dla wzbogacenia tekstury i koloru, jednak ich zapach zazwyczaj w mydle zanika. Wynika to z silnego działania ługu, który oprócz neutralizacji zapachu zazwyczaj może też zmienić uzyskany kolor w kierunku o jakim byśmy nawet nie pomyśleli. Raz w ramach eksperymentu dodałam do mydła czarnych jagód, a po zmieszaniu mydło stało się żółte. Pamiętaj, że ług mocno reaguje ze składnikami, na przykład, piękne purpurowe kwiaty lawendy brązowieją po wymieszać z mydłem. Niektóre zioła, które zachowują jednak kolor i to je warto wykorzystywać do barwienia:
Kolor żółty do pomarańczowego: papryka, kurkuma, pieprz cayenne, marchew, curry w proszku
Kolor brązowy: kakao, cynamon, gałka muszkatołowa, kawa
Kolor zielony: koperek, pietruszka, szałwia, bazylia, liście żywokostu, stewia w proszku, spirulina (algi morskie)
Inne dodatki:
Skórki owoców cytrusowych, wiórki kokosowe, suszone kwiaty (lawenda, trawa cytrynowa, rumianek), skrobia kukurydziana, mak, morele, truskawki, maliny
Glinki i minerały: węgiel aktywowany i bentonit
Wosk i miód pszczeli
Płatki owsiane
Aromatyzowanie mydła – można używać zarówno olejków eterycznych lub olejków zapachowych. Nie należy dodawać perfum, sprayów do ciała lub innych wytworzonych sztucznie zapachów, gdyż produkty te zawierają dodatkowe składniki, które mogą przeszkadzać w procesie zmydlania.
Naturalne olejki eteryczne oprócz nadania zapachu mają również inne korzystne właściwości prozdrowotne. Niektóre olejki eteryczne lepiej utrzymują zapach w mydle inne gorzej. Lubię używać silnych olejków, które mają stosunkowo przystępną cenę takich jak rozmaryn, lawenda, cynamon, melisa.