Dla dwóch osób wystarczy jeden patison tej wielkości.

Pyszne i proste danie – zapiekane patisony.

Po raz pierwszy zasadziłam w ogródku patisony i zbieram z nich teraz ładne plony. Zastanawiałam się, co można z nich szybko przygotować, tak aby smakowało wszystkim członkom mojej rodziny. Pomyślałam o zapieczeniu ich w piekarniku.

I tak powstało danie, które smakowało nam wszystkim. Nie lubię długo pichcić w kuchni i lubię szybkie efekty i tak było tym razem. Nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu, a smak rzeczywiście zaskakujący.

Zapiekane patisony – przepis

patison – na 2 osoby wystarczy 1 taki jak na zdjęciu
sól
pieprz – najlepiej świeżo mielony
zioła prowansalskie
ser
 
Dla dwóch osób wystarczy jeden patison tej wielkości.

Dla dwóch osób wystarczy jeden patison tej wielkości.

Patisony umyć (nie trzeba zdejmować skórki). Pokroić w plasterki ok. 1 cm i wyjąć z nich nasiona (jeżeli są małe i związane z miąższem można zostawić. Włożyć do miski i dodać sól – zamieszać, aby dotarła do wszystkich kawałków. Zostawiamy na 20-30 min, a następnie płuczemy i zostawiamy na chwilę na durszlaku. Na formie z piekarnika rozkładamy folię aluminiową i układamy na nim ocieknięte kawałki patisona. Posypujemy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 15 – 20 minut, następnie wyjmujemy i na każdy kawałek nakładamy małe plasterki sera. Wkładamy jeszcze do piekarnika na 5-10 minut. Danie gotowe.

Zapiekane patisony - gotowe.

Zapiekane patisony – gotowe.

Jeśli posiadasz spostrzeżenia do przepisu – podziel się nim.

Print Friendly