Po raz pierwszy zasadziłam w ogródku patisony i zbieram z nich teraz ładne plony. Zastanawiałam się, co można z nich szybko przygotować, tak aby smakowało wszystkim członkom mojej rodziny. Pomyślałam o zapieczeniu ich w piekarniku.
I tak powstało danie, które smakowało nam wszystkim. Nie lubię długo pichcić w kuchni i lubię szybkie efekty i tak było tym razem. Nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu, a smak rzeczywiście zaskakujący.
Zapiekane patisony – przepis
patison – na 2 osoby wystarczy 1 taki jak na zdjęciu sól pieprz – najlepiej świeżo mielony zioła prowansalskie serPatisony umyć (nie trzeba zdejmować skórki). Pokroić w plasterki ok. 1 cm i wyjąć z nich nasiona (jeżeli są małe i związane z miąższem można zostawić. Włożyć do miski i dodać sól – zamieszać, aby dotarła do wszystkich kawałków. Zostawiamy na 20-30 min, a następnie płuczemy i zostawiamy na chwilę na durszlaku. Na formie z piekarnika rozkładamy folię aluminiową i układamy na nim ocieknięte kawałki patisona. Posypujemy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 15 – 20 minut, następnie wyjmujemy i na każdy kawałek nakładamy małe plasterki sera. Wkładamy jeszcze do piekarnika na 5-10 minut. Danie gotowe.
Jeśli posiadasz spostrzeżenia do przepisu – podziel się nim.